Thursday, May 17, 2012

Sejarah Kekaisaran Khazar (Ya’juj Ma’juj)


Pendahuluan

Sejauh manakah pengetahuan anda mengenai sejarah Kekaisaran Khazaria?
Khazaria adalah sebuah kerajaan milik Ya’juj Ma’juj sebelum mereka dikurung di sebalik tembok Zulkarnain. Sehingga tiba masanya, tembok tersebut telah runtuh dan mereka (Khazars) telah bertebaran ke seluruh pelusuk dunia, terutamanya Eropah. Analisis lanjut mengenai persoalan

a) Adakah Ya’juj Ma’juj itu manusia?
b) Di manakah kedudukan mereka?
c) Di manakah tembok yang menyekat Ya’juj Ma’juj?

Analisis : Samada Tembok Ya’juj Ma’juj Telah TerbukaTembok menyekat kaum Ya’juj Ma’juj telah lama terbuka apabila orang Yahudi kembali ke Bait al-Maqdis (Jerusalem) dan membentuk negara Israel pada tahun 1948. Allah SWT telah memberi keterangan di bawah bagi menjelaskan kepulangan Yahudi ke Bait al-Maqdis:

“…Dan mustahil kepada penduduk sesebuah negeri yang Kami binasakan, bahawa mereka tidak akan kembali hingga apabila terbuka tembok yang menyekat Ya’juj & Ma’juj, serta mereka meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi...”;

Surah al-Anbiyaa’: 95-96

“Penduduk” dimaksudkan ialah orang Yahudi, “negeri” adalah Bait al-Maqdis, “Ya’juj Ma’juj” adalah Yahudi (Khazar), dan “meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi” bermaksud Ya’juj Ma’juj menguasai dan menjajah keseluruhan aspek kuasa-kuasa pemerintahan dunia.

Allah SWT malahan menyatakan “mustahil” bagi orang Yahudi untuk pulang ke Bait al-Maqdis, kecuali setelah tembok menyekat Ya’juj Ma’juj terbuka dan mereka telah berkuasa. Orang Yahudi telah lama pulang ke negeri Bait al-Maqdis dan membentuk negara Israel pada tahun 1948. Oleh itu apakah penjelasan kepulangan mereka ke Bait al-Maqdis?
Ini bermaksud tembok telah terbuka dan Ya’juj Ma’juj telah lama menguasai pemerintahan. Orang Yahudi dikembalikan melalui agenda puak Khazar, iaitu Yahudi Zionis yang menguasai dunia hari ini dan digambarkan di dalam Surah al-Kahfi sebagai kaum Ya’juj Ma’juj. Mereka malahan boleh dianggap menguasai dunia hari ini kerana tiada negara yang mampu menghalang mereka daripada menghancurkan Palestin.

Fakta kedua menyokong dakwaan tembok Ya’juj Ma’juj telah lama terbuka ialah berdasarkan keterangan Allah swt di bawah:

“…Maka mereka… tidak dapat menebuknya…” ;
Surah al-Kahfi: 97

Ayat menyatakan mereka tidak dapat “menebuk” tembok tersebut. Beribu-ribu tahun Allah swt memelihara tembok tersebut, dan tiada satu makhluk pun di seluruh alam ini mampu “menebuk” tembok kecuali dengan keizinan Allah SWT, iaitu apabila Allah SWT mengizinkan Ya’juj dan Ma’juj dilepaskan.

Sebaliknya telah disebutkan dalam Shahih Al-Bukhari dan Shahih Muslim bahwa Nabi SAW bersabda:

“Telah mulai terbuka hari ini dari dinding Ya`juj dan Ma`juj sebesar (lubang) ini.” Rasulullah membuat lingkaran dengan dua jarinya, ibu jari dan jari telunjuk.

(HR. Al-Bukhari dari Zainab binti Jahsyin RA).

Apakah maksud hadis apabila dibaca bersama ayat 97 surah al-Kahfi yang menyatakan Ya’juj & Ma’juj “tidak dapat menebuknya”? Ini membuktikan Allah SWT telah melepaskan mereka kerana fakta tembok berlubang membuktikan mereka telah berjaya menebuk tembok. Tembok tidak akan berlubang jika tidak boleh ditebuk!

Oleh itu fakta tembok berlubang membuktikan Ya’juj Ma’juj dilepaskan semasa zaman kehidupan Rasulullah SAW di Madinah, iaitu selepas Allah SWT menukarkan kiblat ke arah Kabbah pada Rejab 2 AH (624 AD). Mereka yang masih berpegang Ya’juj dan Ma’juj dilepaskan selepas Dajjal, akan terus menerus menunggu sehinggalah bumi ini hancur dan kiamat, dan Ya’juj dan Ma’juj tetap tidak kunjung tiba. Sepatutnya mereka memikirkan kembali kepercayaan mereka yang bercanggah dengan Al-Quran dan bertanya diri sendiri jawapan bagi persoalan di bawah :

(a) penjelasan kepulangan orang Yahudi ke Bait al-Maqdis dan membentuk negara Israel pada tahun 1948 (al-Anbiyaa’:95-96),

(b) Rasulullah saw menyatakan tembok telah berlubang, iaitu telah berjaya ditebuk (al-Kahfi:97).

(c) Kenapa terdapat ketepatan fakta yang sempurna menghubungkan Al-Quran dengan sejarah Yahudi Khazar?

Sedarilah tipu daya itu teorinya tidak tetap dan sentiasa berubah-ubah, manakala kebenaran itu sebenarnya lebih terang dan tetap tidak berubah-ubah.

Sejarah Khazaria

Kerajaan Khazars lenyap dari peta dunia beberapa abad yang lalu. Dewasa ini ramai orang yang tidak pernah mendengar mengenai kewujudannya, namun pada waktu itu Kerajaan Khazars (Khazaria) merupakan salah satu kuasa yang sangat penting, tentu saja melakukan perluasan kerajaannya dengan penaklukan. Kekuatan Khazaria waktu itu dinilaikan oleh kedua-dua negara tetangganya. Di sebelah Selatan dan Barat, berdirinya Kekaisaran Byzantium yang maju dengan peradaban Timur Kristian Ortodoks. Di sebelah Tenggara, kerajaan Khazar bersempadan dengan Kekaisaran Islam Kekhalifahan Arab yang sedang mengembangkan kekuasaannya. Sejarah bangsa Khazar dipengaruhi oleh kedua-dua buah Kekaisaran ini, namun fakta yang lebih penting ialah kerajaan Khazar mendiami wilayah yang kemudian menjadi bahagian selatan wilayah Rusia yang terletak antara Laut Hitam dan Laut Kaspia.

Pada tahun 1976, sebuah buku mengenai bangsa Khazars diterbitkan oleh seorang penulis Inggeris (seorang Yahudi Khazars) bernama Arthur Koestler. Bukunya berjudul, The Thirteenth Tribe - The Khazar Empire And Its Heritage (Suku Bangsa Ketiga Belas – Kekaisaran Bangsa Khazar dan Warisannya).Sejarah mencatatkan bahawa bangsa Khazars terdiri dari campuran bangsa Mongol, Turki dan Finland. Dalam awal abad ke-3 M, mereka dapat dikenal dengan kesejahteraannya yang agung di wilayah Persia dan Armenia. Kemudian pada abad ke-5, bangsa Khazars berada diantara kumpulan perosak Attila, bangsa Hun. Sekitar tahun 550 M, bangsa Khazars yang nomadik (berpindah randah), mereka mulai menetap di wilayah sebelah Utara Caucasus antara Laut Hitam dan Laut Kaspia. Ibukota kerajaan Khazars adalah Itil dibangunkan dihulu Sungai Volga yang mengalir ke Laut Kaspia, dalam rangka menguasai pengangkutan sungai. Bangsa Khazars kemudiannya memungut cukai 10% dari setiap muatan yang melintasi Itil di sungai Volga. Mereka yang menolak peraturan itu akan diserang dan dihancurkan.


Akhirnya kerajaan Khazars dibangunkan di Caucasus, bangsa Khazars secara perlahan-lahan mula mencipta sebuah penjajahan rakyat yang ditaklukinya. Khazars terus melakukan perluasan wilayahnya termasuk menakluki suku kaum Slavonic, yang cintakan kedamaian berbanding bangsa Khazars. Wilayah Slavonic dijadikan sebahagian dari jajahan bangsa Khazar, dan rakyatnya diminta untuk menghormati serta tunduk kepada Kerajaan Khazar. Tentu saja penghormatan yang diberikan oleh rakyat yang berjaya dikalahkan adalah suatu keistimewaan. Tetapi tidak bagi Khazars. Apa yang disebutnya sebagai Jajahan Agung dunia selalu memberikan sesuatu sebagai habuan ke atas cukai yang diberikannya. Kekaisaran Rom, misalnya, rakyat yang telah ditakluki dijadikan warganegara mereka dan sebagai balasannya, mereka (penguasa Rom) membawa peradaban, tata tertib dan perlindungan dari serangan musuh.

Namun, ini tidak terjadi di wilayah jajahan bangsa Khazar. Rakyat yang menjadi 'subjek' bagi Khazars hanya menerima satu habuan sebagai balasan atas pembayaran perlindungan mereka, dan itu adalah janji yang tidak jelas - bangsa Khazars akan menahan serangan dan penjajahan luar selama mereka membayarkan cukai atau ufti itu. Penduduk di Jajahan Khazar menjadi korban “The Giant Protection Racket”. Oleh sebab itu Maharaja Khazar tidak disukai di dalam maupun di luar negeri. Mereka takut akan kekejamannya terhadap siapa saja yang menentangnya.

Kemudian Wilayah Jajahan Khazar diperluas ke arah utara hingga ke Kiev, di Sungai Dnieper. Kiev merupakan kota terbesar di Ukraine dan juga sebagai kota pelabuhan utama. Salah satu kota tertua Eropah, dan sebagai pusat perdagangan pada awal abad ke-5 dan menjadi ibukota Kievan Russia pada abad ke-9 dan di Barat termasuk Magyars, nenek moyang orang Hongaria moden.


Sekitar tahun 740M, terjadi sebuah peristiwa. Bangsa Khazars di bawah tekanan terus menerus kedua-dua Kekaisaran berjiran dengannya, Byzantium dan Muslim, samada menerima agama Kristian atau Islam. Penguasa bangsa Khazar, yang disebut Khakan, mendengar desas desus bahawa terdapat agama ketiga iaitu Judaisme atau Yahudi. Atas alasan-alasan kelangsungan politik, Khakan mengumumkan bahawa bangsa Khazars menerima Judaisme sebagai agama mereka. Dalam masa satu malam seluruh kelompok baru, bangsa Khazars yang suka berperang, tiba-tiba mendakwa diri mereka sebagai Yahudi dan menerima Judaisme. Kerajaan Khazar mulai dilabel sebagai ‘Kerajaan Yahudi' oleh sejarawan pada waktu itu. Perwaris penguasa Khazar telah mengambil nama Yahudi, dan selama akhir abad ke-9, kerajaan Khazar menjadi tempat perlindungan bagi orang-orang Yahudi yang berhijrah dari tempat lain.

Namun begitu, kekejaman penguasa Khazar terhadap penduduk yang ditaklukinya tetap tidak berubah. Pada abad ke-8 muncul sebuah kelompok pemain baru, berasal dari sungai besar Dnieper , Don dan Volga – sebuah bangsa yang ganas iaitu bangsa Vikings dari sebelah timur. Mereka dikenali sebagai bangsa Varancians, atau bangsa Rus. Seperti bangsa Vikings lainnya, bangsa Rus penjelajah yang hebat dan merupakan pejuang yang gagah, namun ketika berhadapan dengan bangsa Khazars, bangsa Rus seringkali tewas dan membayar ufti seperti yang lainnya.Pada tahun 862, seorang pemimpin bangsa Rus bernama Rurik membangunkan kota Novgorod, dan bermula dari sinilah lahirnya bangsa Rusia. Bangsa Rus Vikings bercampur di antara suku bangsa Slavonic di bawah kekuasaan Khazar, dan perjuangan antara bangsa Vikings dan Khazars berubah, dan menjadi perjuangan bangsa Rusia yang sedang bertambah untuk merdeka dari tekanan Khazar.

Lebih dari seabad kemudian setelah didirikannya kota pertama di Rusia, terjadi peristiwa penting lain. Pemimpin Rusia, Prince Vladimir of Kiev, memeluk agama Kristian pada tahun 989. Beliau aktif dalam menyebarkan agama Kristian di Rusia, dan sebagai 'peringatan' oleh warga Rusia kini, beliau digelar 'Saint Vladimir' dan dengan demikian, tradisi Rusia sebagai sebuah bangsa Kristian. Hasilnya, sejarah menentukan bangsa Rusia dan bangsa Khazars menjalin hubungan yang masih terjadi sampai dengan hari ini.

Pertukaran agama Vladimir juga menghubungkan Rusia dengan Kekaisaran Byzantium. Penguasa Byzantium sering gentar pada bangsa Khazars sementara bangsa Rusia masih berjuang untuk membebaskan dirinya dari tekanan bangsa Khazars. Pada tahun 1016, penggabungan bangsa Rusia dan Byzantium telah membawa kepada perang terhadap kerajaan Khazar sehingga kekaisaran misteri ini hancur-lebur dan hampir lenyap di mamah api peperangan. Akhirnya, majoriti daripada Yahudi Khazar berimigrasi ke wilayah lain. Kebanyakan dari mereka berhenti dan menetap di Eropah Timur, di mana mereka berhubungan dan berkahwin dengan Yahudi yang lainnya. Seperti Yahudi Semit 1000 tahun yang lalu, Yahudi Khazar kemudian tersebar ke pelbagai wilayah. Ini menyebabkan Kerajaan Khazars pupus dimamah peradaban yang lain.

Setelah bangsa Khazars berpindah dan hidup bersama bangsa Yahudi, Yahudi Khazar meninggalkan warisan yang berbeza dari Yahudi yang lainnya, dari generasi ke generasi. Suatu unsur warisan Yahudi Khazar adalah sebuah bentuk militan dari Zionisme. Dalam pandangan Yahudi Khazar, wilayah yang didiami oleh Israel kuno harus diambil kembali bukan dengan sebuah keajaiban akan tetapi dengan cara kekuatan senjata. Inilah yang dimaksudkan dengan Zionisme pada hari ini, dan kekuatan ini yang menciptakan bangsa yang menyebut dirinya sebagai Israel. Ramuan penting warisan Yahudi Khazar adalah kebencian terhadap agama Kristian, dan bangsa Rusia unggul dalam kepercayaan Kristian. Agama Kristian dipandang sebagai kekuatan yang meruntuhkan Kerajaan Yahudi pada masa lalu yang disebut Kerajaan Khazaria.

Dewasa ini mereka yang berkuasa di Rusia, Yahudi Khazar masih ingin mendirikan kembali kekuasaannya dan setelah sedekad, mereka mencuba secara terus-menerus untuk melakukan hal tersebut. Pada tahun 1917, Yahudi Khazar melewati satu 'batu loncatan' ke arah penubuhan negara mereka di Palestin.Pada tahun yang sama mereka juga telah mencipta Revolusi Bolshevik di Rusia, melalui ideologi Komunisme, diikuti dengan peristiwa Holocaust (kononnya satu pembunuhan beramai-ramai terhadap orang Yahudi tetapi hakikatnya, pembunuhan Yahudi anti-Zionisme), kejadian seperti itu tidak pernah diketahui oleh dunia. Yahudi Khazar sekali lagi mengawal Rusia setelah lebih dari 900 tahun, dan kemudian mereka merancang untuk menghancurkan orang-orang Kristian Rusia. Dengan itu, lebih daripada 100 juta orang Kristian dibunuh, pada waktu yang sama lebih dari 20 juta orang yang beragama Yahudi (anti-Zionis) juga mati ditangan Yahudi Khazar.

Ini adalah apa yang ditentang oleh orang-orang Kristian Rusia dalam perjuangannya selama 60 tahun untuk menggulingkan rejim atheis Bolshewik, namun akhirnya mereka berjaya merobohkan aktiviti dan kini setelah 1000 tahun, peperangan antara Kristian Rusia dengan Yahudi Khazar, makin menghampiri klimaksnya.


Pada 19 Ogos 1979, Rabbi Joel Teitelbaum meninggal dunia di New York. Joel meninggal pada pagi hari dan dikebumikan pada tengah hari pada hari yang sama. Meskipun pengumuman yang dibuat sangat mendadak, namun 100,000 orang pemuda Yahudi telah hadir pada ketika pengebumiannya. Sukar untuk dibayangkan, kerana pemberitahuan yang mendadak itu lebih dari seratus ribuan orang lagi yang tidak dapat datang. Satu bulan kemudian, pada tarikh 18 September, pengikutnya menaburkan bunga di tugu peringatannya, dan di jalanan mereka memasang iklan dalam surat khabar "New York Times," yang jelas pesanan yang ditujukan kepada orang Yahudi. Iklan itu memuat pernyataan yang diantaranya mengatakan:

"Dia adalah seorang pemimpin bagi semua orang Yahudi, di mana sahaja yang tidak perlu dipersoalkan lagi, yang tidak terjangkiti fahaman Zionis"
"Dengan keberaniannya yang sangat jarang pada masa kini, dia menyebut negara Zionis 'sebuah karya Syaitan', sebuah penyekutuan (menyekutu) dan penghinaan kepada Tuhan. Menurutnya, menumpahkan darah untuk kepentingan negara Zionis adalah menjijikan."
Kata-kata ini diucapkan oleh Yahudi Orthodox ketika belasungkawa kematian pemimpin mereka. Penguasa baru Kristian Rusia juga setuju, bagi mereka juga negara Zionis Israel dianggap sebagai palsu, jahat dan berbahaya serta memperbodohkan baik pihak Kristian mahupun Yahudi. Negara Khazar yang disebut kononnya sebagai sebuah "Kerajaan Yahudi" (Khazaria) beribu tahun yang lalu adalah parasit, hidup dari hasil ufti dari rakyat yang ditaklukinya. Demikian juga pada masa ini, kelangsungan hidup Israel bergantung kepada aliran bantuan yang tidak pernah berhenti dari luar. Bangsa Rusia sejak ratusan tahun lalu percaya bahawa Yahudi Khazar akan menghancurkan agama Kristian dengan bantuan fahaman Zionis.

No comments:

Post a Comment